This is some text inside of a div block.

Fredag ble det klart at regjeringspartiene har sikret seg flertall for kvotemeldingen på Stortinget sammen med Høyre, Venstre, Frp og Krf. Her kan du lese hva de er enige om.


Saken er nå klar for debatt og votering i stortingssalen. Dette skal etter planen skje mandag 29. april.

Her kan du lese hele innstillingen fra komiteen.

Les også;

Enige om kvotemeldingen

Under finner du oversikt over de viktigste punktene.

Strukturering

Stortinget ber regjeringen på en vurdere om innretningen av dagens strukturkvoteordning bør endres eller tilpasses for å legge til rette for verdiskaping, grønn omstilling, og for å sikre at den ivaretar hensynet til fiskeflåtens betydning for sysselsetting og bosetning i kystkommunene.

Når strukturkvotene når sin tidsbegrensning, mener komiteens flertall at de skal tilbakeføres til hjemmelsgruppen de kom fra. Fordeling innad i flåtegruppene skal gjøres etter «modell x», som er en fordeling foreslått av Fiskarlaget. 

Stortinget ber regjeringen fordele strukturgevinsten som oppstår når tidsbegrensede strukturkvoter utløper med full effekt på grunnkvoter og halv effekt til gjenværende strukturkvoter (Modell X) etter opprinnelig hjemmelslengde».

Samfiske

I forrige kvotemelding ble det vedtatt å avvikle «samfiske med seg selv». Flertallet i næringskomiteen er enig med regjeringen om at denne skal erstattes med en såkalt id-kvoteordning for båtene under 11 meter. Denne ordningen åpner også for at det kan fiskes to kvoter på én båt, men uten at du trenger en passiv «kvotebåt».

Flertallet i næringskomiteen ber om at det utarbeides nærmere bestemmelser for bruken av ordningen, og nevner spesielt aktivitetskrav. De ber også regjeringen utrede og vurdere innføring av samme ordning i pelagiske fiskerier.

Stortinget ber regjeringen etablere en sammenslåingsordning for fartøy under 11 meters hjemmelslengde, der eier av to fartøy som fisker torsk, hyse og sei nord for 62 grader N får tillatelse til å slå sammen kvotegrunnlaget for to fartøy og fiske den samlede kvoten på ett fartøy, og utarbeide nærmere bestemmelser for bruken av ordningen, herunder aktivitetskrav. Stortinget ber regjeringen utrede og vurdere innføring av sammenslåingsordning til også å omfatte fartøy som fisker i pelagiske fiskerier under 11 meters hjemmelslengde (13 meter for fiske etter makrell med kystnot).

Kvotefordeling

Stortinget ber regjeringen gjeninnføre den dynamiske trålstigen i fordelingen av kvoten for torsk nord for 62 grader nord. Stortinget ber regjeringen gjeninnføre den dynamiske kvotefordelingsmekanismen (sildestigen) for norsk vårgytende sild.

Stortinget ber regjeringen i år der det er ubrukt tredjelandskvote som tilbakeføres til nasjonal kvote, er det naturlig at dette kvantumet prioriteres havfiskeflåtegruppene.

Stortinget ber regjeringen sørge for at åpen gruppes andel av torsk tas fra toppen som avsetning av norsk totalkvote og at andelen fastsettes til 6,62 prosent.

Stortinget ber regjeringen omfordele 2 prosent av kvoteandelen fra den konvensjonelle kystflåten, lukket gruppe over 11 meter, til lukket gruppe under 11 meter.

Åpen gruppe

Flertallet i komiteen peker på åpen gruppe som en viktig rekrutteringsarena. De ønsker imidlertid mer kunnskap om hvem som deltar og hva de fisker. Komiteen ber om at det ses nærmere på innretningen av åpen gruppe, og hvem som skal ha prioritet i den. Flertallet mener at det skal være mulig «å jobbe seg oppover», og ber om at allemannsretten ivaretas. Komiteen ber også om at man vurderer fremtidens oppfølging av nasjonalitetskravet. Stortinget ber regjeringen foreta en gjennomgang av formålet med åpen gruppe, vurdere innretningen og tiltak som i større grad bidrar til at åpen gruppe fungerer etter intensjonen og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Begrensninger i eierskap

Stortinget ber regjeringen innføre eierskapsbegrensninger i kystfisket etter torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord slik at eier og minoritetseier gjennom person, selskap eller sammenslutning, maksimalt kan eie 1,5 prosent av den relevante gruppekvoten.

Stortinget ber regjeringen innføre eierskapsbegrensninger i kystfisket etter andre arter enn torsk, hyse og sei nord for 62 grader nord i tråd med meldingen.

Stortinget ber regjeringen utarbeide særskilte regler i forbindelse med innføring av eierskapsbegrensninger for kystgruppen som blant annet sikrer at de som lå over på dato for fremleggelse av Meld. St. 7 (2023–2024) Kvotemeldinga, kan beholde eierandel med nødvendig fleksibilitet. Reglene skal også inneholde tidsbegrensninger for hvor lenge man kan ha redusert andel før denne gjøres gjeldende som ny maksimalgrense.

Leiefartøyordningen

Stortinget ber regjeringen gjennomføre en ny vurdering av leiefartøyordningen, med sikte på å gjøre den bedre og enklere av hensyn til utvikling og bygging av nye - og mer miljøvennlige fartøy, herunder ta hensyn til ulike fartøyklasser.

Hjemmelslengde

Stortinget ber regjeringen gjeninnføre hjemmelslengde som gruppeinndeling av kvotegrunnlaget for kystflåten.

Salgslagene

Stortinget ber regjeringen anmode salgslagene om å gjøre styrene sine mer representative og inkludere en større bredde av kompetanse for å ivareta hensynet til hele verdikjeden, og at slike medlemmer bør utgjøre minst 25 pst. av styret.

Stortinget ber regjeringen i en etterkontroll av fiskesalgslagslovens bestemmelser også kontrollere om samfunnet har tilstrekkelig innsyn i og kontroll med fiskesalgslagenes utøvelse av sin myndighet.

Stortinget ber regjeringen innføre årlige forventningsbrev i dialogen med fiskesalgslagene.

Nyheter
No items found.