For fryst torsk økte verdien med 28 millioner kroner, eller 12 prosent, sammenlignet med januar i fjor. Kina, Storbritannia og Litauen er de største mottakerne av fryst torsk i januar.
- Veksten må ses i sammenheng med en økt omsetning av fryst hel torsk på første hånd i desember 2020. Den går først og fremst til videreforedling i Kina og Øst-Europa, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.
Rekordmåned for makrell
Eksporten av makrell hadde også en god måned i januar. Det ble det eksportert 41 800 tonn makrell til en verdi av 626 millioner kroner. Volumet økte med 57 prosent.
Verdien økte med 187 millioner kroner, eller 43 prosent, sammenlignet med januar i fjor. Sør-Korea, Japan og Kina var største mottakere av makrell i januar.
2020 ble et rekordår for norsk makrell, og 2021 startet også sterkt med ny januar-rekord for makrelleksporten. Januar har vært en spesiell måned, ettersom den norske flåten ikke har hatt tilgang til å fiske makrell i britiske farvann.
- Vi ser at den sterke etterspørselen fra konsummarkeder som Sør-Korea, Taiwan og Japan fortsetter, sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd.
Januar har vært en spesiell måned, ettersom den norske flåten ikke har hatt tilgang til å fiske makrell i britiske farvann.
- Samtidig ser vi at landingene fra utenlandske båter øker, noe som blant annet skyldes at vi har hatt en tidligere fangststart enn i fjor, sier Johnsen.
Mye små sild
Det ble eksportert 28 100 tonn sild til en verdi av 310 millioner kroner i januar. Volumet falt med 20 prosent. Verdien falt med 28 millioner kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med januar i fjor. Polen, Nigeria og Nederland var de viktigste markedene for sild i januar.
- Sildeeksporten har vært preget at av det har vært fangstet mye små sild og lite stor sild. Stor sild og filetprodukter produsert av MSC-godkjent sild får gode priser i markedet. På den andre siden ser vi at eksporten av hel fryst sild til for eksempel Nigeria øker på lave priser, sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd.
Vekst for klippfisk
Det ble eksportert 9 600 tonn klippfisk til en verdi av 438 millioner kroner. Volumet økte med 12 prosent. Verdien økte med 39 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med januar i fjor. Brasil, Portugal og Den dominikanske republikk var våre viktigste markeder i januar.
Eksportverdien for klippfisk av sei økte med 2 prosent sammenlignet med januar i fjor. Dette skyldes en fortsatt positiv utvikling til Den dominikanske republikk.
Ned for reker
Det ble eksportert 881 tonn reker til en verdi av 66 millioner kroner. Det er en reduksjon i volum 3 prosent. Verdien falt med 8 millioner kroner, eller 11 prosent, sammenlignet med januar i fjor. Sverige, Nederland og Finland var de største markedene i januar.