This is some text inside of a div block.

Torsk fra linefartøyet Østerfjord i Austevoll sto på menyen, da britene kåret Storbritanniats beste fish & chips.


Storbritannia er ett av de største og viktigste markedene for norsk sjømat, og særlig for hvitfisk. Hvert år spiser briter mer enn 170 millioner måltider med fish & chips. Norge leverer rundt 25 prosent av fisken som brukes. Torsk er den mest populære fisken, etterfulgt av hyse.

Under årets prisutdeling, The National Fish & Chip Awards med mer enn 600 gjester i salen, ble det servert norsk torsk fra det kombinerte snurrevad og linefartøyet Østerfjord, som har hjemmehavn på Austevoll.

- De som lager fish & chips er stort sett små, familiedrevne bedrifter. De brenner for å levere de beste produktene til sine kunder, og stiller krav til smak, konsistens og bærekraft. Og de får ikke nok av torsk og hyse fra Norge, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Hun fikk selv være med på et lynkurs på The Laughing Halibut om hvordan retten tilberedes. På denne restauranten bruker de utelukkende fisk fra den norske tråleren Granit.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap), lærer å lage Fish & Chips på The Laughing Halibut. Foto: Odd Kristian Dahle/Fiskebåt.

Flere norske rederier deltok under årets prisutdeling og på konferansen, Norway – UK Seafood Summit, i regi av Norges sjømatråd. I tillegg var det et frokostmøte med fiskeriministeren den norske ambassadørboligen i London. Her fikk nordmennene fortalt hvor viktig det britiske markedet er for den norske hvitfiskflåten, og både om den direkte og indirekte verdien av å kunne levere fileter som er produsert og dypfryst om bord i fartøyene, innen noen timer etter at fisken er fanget.

Representanter frå den norske hvitfiskflåten, fikk møte fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap) i den norske ambassadørboligen i London. Foto: NFD.


Storbritannia er det største enkeltmarkedet for norsk hyse målt i verdi og et betydelig marked for norsk torsk. I 2023 leverte Norge nærmere 15.000 tonn torsk til Storbritannia, og i overkant av 17.000 tonn hyse basert i direkte eksport. 

Årets vinnere blir invitert til Ålesund i juni for å lære mer om opprinnelsen til råvaren fra Norge. På denne turen får de oppdatert kunnskap om Norges strengt regulerte fiske, bærekraftig forvaltning og norske råvarer.

Bakgrunn om prisutdelingen

- The National Fish & Chip Awards arrangeres av National Federation of Fish Friers. Det er en prisutdeling som hyller den britiske nasjonalretten og menneskene bak.
- Onsdag 28. februar ble prisutdelingen arrangert for 36. gang.
- Norge med «Seafood from Norway» er hovedsponsor.
- Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth delte ut to priser; hovedprisen til Storbritannias beste take-away og prisen for bærekraft og miljø, som løfter frem aktører som leder an i arbeidet med bærekraftige løsninger i næringen.
- Nominerte aktører kan vinne priser i flere kategorier, som Årets unge Fish Frier, eller Beste mobile operatør. Vinnerne kan smykke seg med tittelen som Storbritannias beste Fish and Chips-produsenter.

Nyheter