This is some text inside of a div block.

Fiskebåt mener at avsatt støttebeløp til selfangsten på kroner 1,5 millioner er for lavt til å videreføre norsk selfangst på et forsvarlig nivå. Det skriver Fiskebåt i et brev til Nærings- og fiskeridepartementet.


Fiskebåt viser til at det neppe være regningssvarende å delta i årets selfangst med dette støttenivået.

Etter det Fiskebåt kjenner til er det tre skuter som er påmeldt fangsten i 2024, men ut fra størrelsen på kvoten på kun 7.397 dyr vil det bare være rom for at to fartøy kan delta.

Bakgrunnen for den lave kvoten er at bestanden er regnet for å være datafattig på grunn av at forskerne har problemer med å modellere bestanden, da bestandens produksjonsevne ikke er inkludert i modellen. Fiskebåt viser i brevet til at en kombinasjon av utfordringer i markedet, en sterk økning i kostnader og i tillegg reduserte kvoter, kan være i ferd med å ta knekken på næringa.

Kostnadene for en selfangsttur kan estimeres til mellom 1,3 og 1,8 millioner kroner per skute, dersom en holder mannskapslotten utenfor. Mannskapet har i henhold til Fiskebåts tariff krav på i overkant av 40% av inntektene i brutto delingsfangst.

Fiskebåt mener det ut fra kostnadsøkningen som har vært de siste årene, samt forventet inntekt fra fangsten, så bør støtten ligge på opptil 1,75 millioner kroner per skute. Dersom to fartøy deltar, må en kunne ta ut til sammen 4 millioner i samlet støtte til fartøy og mottak.

Fiskebåt mener videre at det må være et mål for forvaltningen at Norge opprettholder kunnskap om selfangst og at kvoten på grønlandssel i Vestisen blir tatt.

Nyheter