This is some text inside of a div block.

Februar ble en god eksportmåned for fryst torsk. For sild og makrell var det lave tall både i forhold til volum og verdi.

Norge eksporterte 5 723 tonn fryst torsk til en verdi av 335 millioner kroner i februar. Verdien økte med 40 millioner kroner, eller 14 prosent, sammenlignet med februar i fjor. Det er en vekst i volum på 10 prosent, skriver Norges sjømatråd i sin oppsummering for februar.

Les hele meldingen fra Norges sjømatråd her.

Storbritannia, Vietnam og USA var de største markedene for fryst torsk i februar. Kina svekket seg kraftig gjennom fjoråret, mens andre bearbeidingsmarkeder i Asia og Øst-Europa tar en større rolle, skriver Sjømatrådet.

Storbritannia er igjen Norges største marked

- Storbritannia var i fjor vårt største marked for fryst torsk, etter 13 år med Kina på førsteplass. I februar er Storbritannia nok en gang vårt største marked, mens Kina kun er vårt niende største destinasjonsland for fryst torsk, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Det meste av torsken som går til Storbritannia blir til fish & chips. Foto: Odd Kristian Dahle.

Lave eksportvolum på sild påvirket februar tallene
Norge eksporterte 16 223 tonn sild til en verdi av 302 millioner kroner i februar. Verdien falt med 96 millioner kroner, eller 24 prosent, sammenlignet med februar i fjor. Volumet falt med 41 prosent, ifølge Sjømatrådet.

Polen, Litauen og Egypt var de største markedene for sild i februar. I likhet med januar er landingene fra sildefiskeriet i februar betydelig lavere sammenlignet med samme måned i 2023. Så langt er det landet 100 000 tonn, mot 160 000 tonn i fjor.

Prisnivået i førstehåndsomsetningen ligger betydelig over samme periode i fjor med en snittpris til konsum på NVG-sild på 10,58 mot 7,78 kroner per kilo, og Nordsjøsilda med 8,74 mot 4,33 kroner per kilo.

Laveste volum for hel fryst sild på 32 år

- De lave landingsvolumene påvirker eksporten. Trenden med mindre eksport av hel fryst sild til fordel for filet og videreforedlede produkter fortsetter. I februar ble det eksportert omtrent 4 500 tonn hel fryst sild. Vi må tilbake til 1992 for å finne lavere tall i samme måned, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

For fryst filet er det så langt i år en nedgang i seks prosent i volum, mens verdien har økt fra 440 til 495 millioner, en økning på 12,5 prosent.

Fall også for makrellen

I februar ble det eksportert 20 355 tonn makrell til en verdi av 479 millioner kroner i februar. Verdien falt med 126 millioner kroner, eller 21 prosent, sammenlignet med februar i fjor. Volumet falt med 34 prosent. Sør-Korea, Vietnam og Japan var de største markedene for makrell i februar. I januar og februar ble det landet 35 000 tonn makrell sammenlignet med 48 000 tonn i samme periode i 2023. Dette påvirker eksporten, som faller i volum mens prisene øker.

Eksportprisen for makrell under 600 gram var i snitt for februar på 22,61 kroner, noe som er det høyeste som er registrert. I dollar var snittprisen 2,14, noe som er det høyeste siden mai 2012.

Nyheter