This is some text inside of a div block.

Forskingsdirektør Geir Huse ved Havforskingsinstituttet reknar med at torskebestanden vil byrje å ta seg opp frå 2027.

Førebels har ikkje forskarane nokon klare svar på kvifor det har vore eit stort fall i torskebestanden. Forskarane sitt råd var å redusere neste års kvote med 31 prosent. I forhandlingane med Russland, blei partane samde om å redusere den med 25 prosent. Dette gjer at det vil ta lenger tid før trenden snur, ifølge Huse.

- Hadde partane følgt forskarane sitt råd, ville truleg bestanden byrje å ta seg opp igjen frå 2026. Slik det ser ut no blir det truleg ikkje noko endring før i 2027, sa Huse, til årsmøtet i Fiskebåt Nord i Bodø i dag.

Sjølv om forskarane ikkje har nokon klare forklaringar på det som skjer, bilr det vist til fleire faktorar.

- Vi ser at innstrøyminga av dyreplankton til Barentshavet er redusert. Dette kan også virke inn på larvane sine vandringsmønster, men det kan også skuldast at det er meir rovfisk, sa Huse.

Huse viste også fram sine eigne prognosar, som tross alt ikkje er så veldig pessimistiske (bilde under).

Slik ser prognosane ut. Foto: Odd Kristian Dahle/Fiskebåt.

Årsmøtet til Fiskebåt Nord tok innleiinga til orientering, men presiserte i sitt vedtak (under) kor viktig det er for fiskerinæringa å ha ei oppegåande og god forsking. Årsmøtet reagerer difor med undring på at budsjetta blir kutta, og fryktar at dette kan gå utover kvaliteten på forskinga, og dei tenestene Havforskingsinstituttet skal levere.

Under kan du lese årsmøtet sitt vedtak.

Årsmøtet sitt vedtak

Status og fremtid for våre viktigste ressurser

Årsmøtet i Fiskebåt Nord tar innledning fra forskningsdirektør Geir Huse i Havforskningsinstituttet til orientering. Fiskebåt Nord er skuffet over at kvotenedgangen på torsk og hyse har fortsatt, til tross for at kvoterådene er fulgt de siste årene. Siden 2021 har torskekvoten blitt redusert til 1/3 i 2025. Dette er de viktigste bestandene verdimessig og kvotenedgangen vil derfor ramme både fiskerinæringen og leverandørindustrien hardt.

Fiskebåt Nord registrerer at Havforskningsinstituttet nylig har varslet nedbemanning og kutt i budsjettet. Fiskebåt Nord legger til grunn at dette kan medføre krevende prioriteringer for instituttet i tiden fremover. 
  
Fiskebåt Nord vil understreke viktigheten av at Havforskningsinstituttet opprettholder og prioriterer tjenester og forskningsaktiviteter som er særlig viktige for fiskerinæringen.  

Dette inkluderer: 

* Bestandsovervåkning og -estimering av kommersielt viktige fiskebestander 
* Rådgivning knyttet til kvotefastsettelse og bærekraftig ressursutnyttelse 
* Overvåkning av miljøforhold i havet som påvirker fiskebestandene 

Fiskebåt Nord mener disse områdene er avgjørende for en kunnskapsbasert og bærekraftig forvaltning av våre felles fiskeressurser. Fiskebåt Nord ber derfor om at instituttet i størst mulig grad skjermer disse aktivitetene i den kommende omstillingsprosessen og i større grad tar i bruk kostnadseffektive tiltak som autonome systemer og KI. 
  
Fiskebåt Nord har over tid vært bekymret over at bevilgningene til Havforskingsinstituttet ikke har tatt høyde for økte kostnader og aktivitet. Fiskebåt Nord mener at tjenestene som Havforskningsinstituttet leverer er så viktige at det er avgjørende at bevilgningene styrkes. Dette er ikke minst viktig sett i lys av kvotenedgang på viktige bestander for kysten.

Fiskebåt Nord vil derfor be regjeringen om å øke bevilgningen til Havforskningsinstituttet og gi føringer, slik at en unngår nedprioritering av arbeid knyttet til kvoterådgivningen.

Nyheter