This is some text inside of a div block.

Norge eksporterte sjømat for 18,5 milliarder kroner i oktober. Det er en økning på 914 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Makrellen er en av artene som har økt kraftig, ifølge Norges sjømatråd.

Norge eksporterte makrell for 2,5 milliarder kroner i oktober. Det er en økning på 750 millioner kroner sammenlignet med samme måned i fjor, som også var den tidligere eksportrekorden for makrell, skriver Norges sjømatråd i en fersk pressemelding.

Under kan du lese pressemeldingen fra Norges sjømatråd i sin helthet;

Tidenes høyeste verdi for sjømateksporten i oktober

Norge eksporterte sjømat for 18,5 milliarder kroner i oktober. Det er en økning på 914 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

- Aldri før har det blitt eksportert sjømat for en høyere verdi i en enkeltmåned. Årsaken er først og fremst en eksepsjonell sterk makrelleksport som vi ikke har sett maken til. Den står alene for nesten hele verdiveksten i oktober, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Stort eksportvolum og høye eksportpriser

Norge eksporterte makrell for 2,5 milliarder kroner i oktober. Det er en økning på 750 millioner kroner sammenlignet med samme måned i fjor, som også var den tidligere eksportrekorden for makrell.

Se flere nøkkeltall her!

- I år har en rekordhøy andel av makrellen fra Norge blitt eksportert i oktober. Stor etterspørsel i Asia har gitt økt konkurranse og høyere priser, noe som bekrefter hvilken sterk posisjon den norske makrellen har. Vi er samtidig bevisst på at en slik prisvekst vil sette press på verdikjedene ute i markedene, forklarer Chramer.

Positiv utvikling i markedene

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 143,1 milliarder kroner. Det er en økning på 1,4 milliarder kroner, eller 1 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Målt i dollar er verdien uendret, mens i euro er eksportverdien 1 prosent lavere enn i samme periode i 2023.

- Den økonomiske utviklingen i markedene ser ut til å gå i positiv retning, med rekordlav arbeidsledighet, reallønnsvekst og utsikter til økende husholdningsforbruk i EU. Dette er faktorer som øker kjøpekraften og dermed betalingsviljen for norsk sjømat, sier Chramer.

Laks løfter verdien av USA-eksporten

Også i USA er utsiktene positive, med økning i både brutto nasjonalprodukt (BNP), reallønn og husholdningskonsum i tredje kvartal, ifølge Bureau of Economic Analysis.

- Det har vært en liten verdimessig nedgang til USA hittil i år, men i oktober fikk sjømateksporten seg et løft, med en vekst på over 100 millioner kroner sammenlignet med samme måned i fjor. Dette er i stor grad drevet av laks, som har lagt bak seg en rekordmåned målt i verdi til det amerikanske markedet, forklarer Christian Chramer.

Slik var sjømateksporten i oktober

  • De største markedene for norsk sjømateksport i oktober var Polen, USA og Nederland
  • Det var en nedgang til EU-markedet på 5 prosent i oktober. Til gjengjeld økte sjømateksporten til Asia med 31 prosent
  • Det ble eksportert sjømat til totalt 115 land i oktober.
  • Den forrige eksportrekorden i en enkeltmåned stammer fra oktober 2023

Tidenes beste eksportmåned for laks

  • Norge eksporterte 144 761 tonn laks til en verdi av 12 milliarder kroner i oktober
  • Verdien økte med 133 millioner kroner, eller 1 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 10 prosent
  • Polen, USA og Nederland var de største markedene for laks i oktober

Dette er rekordhøy eksportverdi for laks i en enkeltmåned, 133 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i oktober 2023.

I oktober økte eksporten av fersk filet med 11 prosent, til omtrent 12 000 tonn produktvekt, mens eksporten av fryst filet økte med 39 prosent, til rundt 8 000 tonn. Til sammenligning økte eksporten av fersk hel laks med 7 prosent, til 144 761 tonn.

Filet-trenden fortsetter

- Veksten i filet-eksporten er en trend vi har sett igjennom hele året. Den må ses i sammenheng med økt foredlingskapasitet i Norge. I oktober var det USA som var største vekstmarked for både fersk og fryst filet, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

USA hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 99 millioner kroner, eller 11 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til USA endte på 7 602 tonn, noe som er 17 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Forbrukerne foretrekker det lettvinte

Etter koronapandemien har det blitt vanskeligere for amerikanske restauranter å få tak i nok fagfolk.

- Det har nok medført en endring i retning av mer filet også til profesjonelle kjøkken. Den generelle utviklingen er jo ellers at forbrukerne er interesserte i alt som er lettvint. Det gjelder for eksempel produkter der saus eller kryddersmør er i samme pakke som laksen, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Vekst i volum og verdi for ørret

  • Norge eksporterte 7 111 tonn ørret til en verdi av 620 millioner kroner i oktober
  • Verdien økte med 74 millioner kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 18 prosent
  • Litauen, USA og Thailand var de største markedene for ørret i oktober

Litauen hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 76 millioner kroner, eller 287 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Litauen endte på 1 328 tonn, noe som er 329 prosent høyere enn samme måned i fjor.

God måned for fersk torsk

  • Norge eksporterte 1 774 tonn fersk torsk til en verdi av 115 millioner kroner i oktober
  • Verdien økte med 3 millioner kroner, eller 3 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 2 prosent
  • Danmark, Nederland og Latvia var de største markedene for fersk torsk i oktober

- Det er første gang siden september 2023 at det har vært en vekst i eksportvolum for fersk torsk sammenlignet med samme måned året før. Årsaken er økningen i eksportvolumet av fersk oppdrettstorsk, som hadde en vekst på 18 prosent, til 992 tonn, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Eksportverdien økte 26 prosent, til 62 millioner kroner. Oppdrettstorsken utgjorde i oktober 54 prosent av eksportverdien av fersk torsk.

Laveste eksportvolum for fersk villtorsk siden oktober 2008

For fersk villtorsk falt eksportvolumet 13 prosent, til 781 tonn, mens eksportverdien falt 16 prosent, til 53 millioner kroner. Eksportvolumet for fersk villtorsk er det laveste i en oktober måned siden 2008.

- Fersk hel oppdrettstorsk har en økning i eksportvolum på hele 40 prosent hittil i år, til totalt 9 900 tonn. Med dette ligger oppdrettstorsken an til å slå eksportrekorden fra 2010 på 11 100 tonn når året er omme, sier Brækkan.

For både villtorsk og oppdrettstorsk er det transitt- og bearbeidingsmarkeder som Nederland, Danmark og Latvia som dominerer på eksportstatistikken.

Volumfall og verdivekst for fryst torsk

  • Norge eksporterte 3 286 tonn fryst torsk til en verdi av 251 millioner kroner i oktober
  • Verdien økte med 12 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 23 prosent
  • Kina, Storbritannia og Vietnam var de største markedene for fryst torsk i oktober

Storbritannia hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 55 millioner kroner, eller 176 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Sterk utvikling til Storbritannia

Eksportvolumet til Storbritannia endte på 1 024 tonn, noe som er 136 prosent høyere enn samme måned i fjor.

- Den sterke utviklingen på eksport av fryst hel torsk til Storbritannia fortsetter i oktober. Hittil i år her eksportvolumet til Storbritannia økt hele 11 prosent, mot en nedgang i totalt eksportvolum på 12 prosent, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Krevende måned for klippfisk

  • Norge eksporterte 9 671 tonn klippfisk til en verdi av 804 millioner kroner i oktober
  • Verdien falt med 52 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 11 prosent
  • Portugal, Brasil og Den dominikanske republikk var de største markedene for klippfisk i oktober

For klippfisk av sei falt eksportvolumet 13 prosent, til 4 617 tonn, mens eksportverdien falt 11 prosent, til 218 millioner kroner.

For klippfisk av torsk falt eksportvolumet 16 prosent, til 3 777 tonn, mens eksportverdien falt 6 prosent, til 513 millioner kroner.

Størst vekst til Den dominikanske republikk

- Den dominikanske republikk, som er vårt største marked for klippfisk av sei, hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 49 millioner kroner, eller 125 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Eksportvolumet til Den dominikanske republikk endte på 1 829 tonn, noe som er 93 prosent høyere enn samme måned i fjor

Nedgang i eksportvolumet til Portugal

Til Portugal, vårt største marked for klippfisk av torsk, falt eksportvolumet 20 prosent, til 2 800 tonn, mens eksportverdien falt 8 prosent til 390 millioner kroner.

Hittil i år har eksportvolumet for klippfisk av torsk til Portugal falt 7 prosent.

- Selv om eksportvolumet til Portugal har falt i år, er utviklingen betydelig sterkere enn fangsten av torsk. Tall fra Fiskeridirektoratet viser at per uke 43 i år har fangsten av torsk falt hele 31 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, sier Eivind Hestvik Brækkan.

Verdivekst for saltfisk

  • Norge eksporterte 1 788 tonn saltfisk til en verdi av 168 millioner kroner i oktober
  • Verdien økte med 16 millioner kroner, eller 11 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 17 prosent
  • Portugal, Italia og Hellas var de største markedene for saltfisk i oktober

Italia hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 20 millioner kroner, eller 87 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Italia endte på 536 tonn, noe som er 73 prosent høyere enn samme måned i fjor. Eksportvolumet av saltfisk til Italia hittil i år er 9 prosent høyere enn i fjor, og ligger an til å bli det høyeste siden 2021.

For saltfisk av torsk til Portugal sank eksportvolumet 20 prosent, til 840 tonn, mens eksportverdien økte 3 prosent til 98 millioner kroner.

Nedgang i volum og verdi for tørrfisk

  • Norge eksporterte 412 tonn tørrfisk til en verdi av 116 millioner kroner i oktober
  • Verdien falt med 8 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en nedgang i volum på 15 prosent
  • Italia, Kroatia og USA var de største markedene for tørrfisk i oktober

Solid oktober for sild

  • Norge eksporterte 26 987 tonn sild til en verdi av 534 millioner kroner i oktober
  • Verdien økte med 94 millioner kroner, eller 21 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 11 prosent
  • Polen, Egypt og Tyskland var de største markedene for sild i oktober

Fisket på norsk vårgytende sild kom i gang i nord i begynnelsen av oktober, noe som var litt tidligere enn i fjor.

- Etter at filet har dominert sildeeksporten i en lengre periode, er det nå et skifte der det går ut mer hel fryst sild, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

God etterspørsel i markedene

I oktober i år ble det eksportert 10 700 tonn hel fryst sild sammenlignet med 5 100 tonn i samme måned i fjor.

- Det er flere grunner til at hel fryst sild får et oppsving nå. For det første har markedene som etterspør stor sild fått lite av dette, så det meldes om god etterspørsel og da spesielt i Egypt. En annen viktig faktor er at prisene på avskjær til mel og olje har gått betydelig ned, noe som gjør at produksjon av filet ikke er like gunstig som tidligere, forklarer Jan Eirik Johnsen.

Historisk måned for makrell

  • Norge eksporterte 93 569 tonn makrell til en verdi av 2,5 milliarder kroner i oktober
  • Verdien økte med 750 millioner kroner, eller 42 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 16 prosent
  • Japan, Sør-Korea og Kina var de største markedene for makrell i oktober

Det ble en solid ny rekord for eksportverdien for makrell i en enkeltmåned med 2,5 milliarder. Det er hele 750 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var i oktober 2023.

- Et bra fiskeri der kvotene i det store og hele har blitt tatt, har gitt god tilgang på makrell til eksport. Selv om kvoten er ned 5 prosent i år sammenlignet med fjoråret, gir muligheten for overføring av kvoter fra år til år at det har blitt landet mer makrell i år enn i fjor, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Står sterkt i Asia

Makrellen står sterkt i mange markeder i Asia, og det er en stor etablert industri som er avhengig av råstoff.

- God etterspørsel i markedene, lavere egenfangst i mange land og fallende kvoter på atlantisk makrell har løftet eksportprisene til rekordnivåer. Kvoterådet for 2025 som ble publisert 30. september anbefaler en ytterligere reduksjon i kvoten på 22 prosent, og bidro nok også til å dra opp prisene i oktober, forklarer Johnsen.

Ny eksportrekord for hel fryst makrell under 600 gram

Det ble satt ny eksportprisrekord for hel fryst makrell under 600 gram, med 27,01 kroner. Dette er 3 prosent høyere enn forrige rekord som kom i september i år, og hele 23 prosent høyere sammenlignet med oktober i fjor.

- En interessant utvikling er at prisen for makrell under 600 gram i oktober for første gang var høyere enn for makrell over 600 gram. Dette henger sammen med at det har blitt fisket mer stor makrell, og at det samtidig er færre markeder som etterspør de største størrelsene, sier Jan Eirik Johnsen.

I oktober i fjor var prisdifferansen på nesten 10 kroner i favør av den største makrellen, mens i år var makrellen under 600 gram 64 øre dyrere.

Voumfall og verdinedgang for kongekrabbe

  • Norge eksporterte 147 tonn kongekrabbe til en verdi av 80 millioner kroner i oktober
  • Verdien falt med 20 millioner kroner, eller 20 prosent sammenliknet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 28 prosent
  • USA, Tunisia og Frankrike var de største markedene for kongekrabbe i oktober

USA var det største markedet for levende og fryst kongekrabbe i oktober, med 94 tonn til en verdi av 50 millioner kroner. Lavere tilførsel sammenliknet med i fjor førte til at totalvolumet gikk tilbake med 27 prosent i volum og 23 prosent i verdi sammenliknet med samme måned i fjor.

Påvirkes av lavere kvoter

- Nedgang i tilførselen av kongekrabbe i Norge som følge av lavere kvoter og økt tilførsel av russisk levende kongekrabbe i Asia er de viktigste årsakene til at både eksportvolumet og verdien har et fall sammenliknet med oktober i fjor, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa.

Tunisia dukket opp som nytt marked for fryst kongekrabbe i oktober med en eksportverdi på 4 millioner kroner, mot ingenting året før. Eksportvolumet endte på 13 tonn.

Kvoterådet for 2025 som ble publisert 1. november, anbefaler en totalkvote på rød kongekrabbe på 1 510 tonn, noe som er en økning på 544 tonn sammenliknet med i år.

Lavsesong for snøkrabbe

  • Norge eksporterte 2 tonn snøkrabbe til en verdi av 433 000 kroner i oktober
  • Verdien falt med 3 millioner kroner, eller 88 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 95 prosent

I påvente av ny sesong på snøkrabbe er det kun mindre volumer som eksporteres ut.

1. januar går startskuddet for en ny fangstsesong med en totalkvote for snøkrabbe på 12 725 tonn. Det er en økning på 2 425 tonn sammenliknet med i år.

Sterk oktober for reker

  • Norge eksporterte 3 776 tonn reker til en verdi av 183 millioner kroner i oktober
  • Verdien økte med 83 millioner kroner, eller 82 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 126 prosent
  • Danmark, Storbritannia og Island var de største markedene for reker i oktober

- Et sterkt rekefiske i Barentshavet med økte landinger av både fryste industrireker og fryste, kokte skallreker ga en solid volumøkning i rekeeksporten for de tre største produktene fryst rå, fryste kokte og tilberedte reker, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa.

Størst vekst til Storbritannia og Danmark

Eksporten av tilberedte reker endte på 1 101 tonn, til en verdi av 100 millioner kroner. Det er en volumvekst på 50 prosent og en verdivekst på 51 prosent. Størst vekst var det til Storbritannia og Danmark, med henholdsvis 380 tonn og 242 tonn.

Eksporten av fryste, rå reker til Island endte på 1 400 tonn i oktober, til en verdi av 27 millioner kroner. Det er 460 tonn mer enn samme måned i fjor.

Eksporten til Island øker

- Hvis vi ser på eksporten hittil i år, har det gått 7 800 tonn rå, fryste industrireker til industrien Island. Dette er en økning i volum på 96 prosent, sier Josefine Voraa.

Eksporten av fryste, kokte skallreker har også hatt en sterk volumøkning denne måneden med 1 139 tonn mot 401 tonn i fjor. En økning på 184 prosent.

Kina og Danmark var største mottakere av fryste, kokte skallreker i oktober, med henholdsvis 355 tonn og 350 tonn.

Nyheter