Dersom Norge sikrer VM-billetten i høst, lover Ståle Solbakken en ellevill feiring med sjømat i hovedrollen.
Onsdag var den norske landslagssjefen gjest da Norges sjømatråd, Pelagisk Forening, Norges Fiskarlag, Fiskebåt, Norges Sildesalgslag, FHF, Sjømat Norge, Norges Råfisklag og Norsk Villfisk inviterte til en prat om sjømatkonsum under Arendalsuka.
Over 150 fremmøtte
Arrangementet hadde tittelen «Hva skal til for å få nordmenn til å spise mer sjømat?». Bakteppet er et fallende sjømatkonsum i Norge. I 2015 spiste vi i snitt 21,5 kilo fisk og skalldyr per person i løpet av året. I 2024 var mengden litt over 18 kilo per person.
På den ærverdige seilskuta «Christian Radich» fikk de over 150 fremmøtte blant annet høre Ståle Solbakken, administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, og Thomas Ødegaard fra herrelandslagets medisinske team prate om fotball og sjømat.
Solbakken lover torskefeiring
- Dagens landslagsspillere er langt mer opptatt av kosthold enn vi var i min tid som spiller. De beste spillerne hos oss har også det beste kostholdet. De spiser fisk fordi de synes det er godt, og det er en helt naturlig del av ernæringen deres, sa Ståle Solbakken.

- Hvor mye sjømat spiser du selv i løpet av uken?
- På en god uke kan det bli to og på en dårlig uke blir det ingenting. Det avhenger av om kona er hjemme, svarte den norske landslagssjefen og lo godt.
På spørsmål fra moderator Øyvind A. Haram om hvordan Solbakken skal feire dersom Norge kvalifiserer seg til fotball-VM på Ullevaal i høst, svarte han slik:
- Da skal jeg løpe rundt Ullevaal med en stor torsk i hånda!
- Landslagsspillerne er gode ambassadører
Sjømatrådets samarbeidsavtale med Norges Fotballforbund var et annet tema panelet var innom. Det siste halvannet året har A-landslagsspillere på både kvinne- og herresiden vært brukt i ulike markedskampanjer både globalt og her hjemme.

- Vi ser at kampanjer med fotballaktører som vi har i vår stall treffer godt i markeder som Asia, sør i Europa og i Sør-Amerika. I Spania kom de største avisene tidligere i år for å se Atlético Madrid-stjernene Alexander Sørloth og Vilde Bøe Risa servere sushi og sashimi. De er både ettertraktet, folkelige og veldig gode ambassadører for Norge, sa Christian Chramer.
- Sjømat treffer en fin trend
Han trakk frem at budskapene som kommer fra Norges beste fotballspillere om at sjømat er godt, er ekte.
- Det er ikke påtatt, for de liker det selv. I tillegg treffer sjømat en fin trend. I dag er det kult og trendy å være god på kjøkkenet! Det ser du når landslagsspillerne lager sine snutter hjemmefra eller på en samling. Da er det konkurranse om å lage den beste Bama-kurven eller et brett med sushi, sa Chramer.

Ødegaard: - Det er alltid fisk på våre buffeter
- Er det lystbetont for landslagsspillerne å spise sjømat, Thomas Ødegaard?
- Ja, i høyeste grad. På en vanlig dag på landslaget er det fire måltider der vi ønsker å skape fine rammer. Spillerne går selv i front ved å stille krav til matkvaliteten. Det er alltid fisk på våre buffeter, så landslagsspillerne spiser nok mer sjømat enn gjennomsnittet.