This is some text inside of a div block.

Storbritannias aller beste leverandører av fish & chips sparte ikke på lovordene da de fikk tilbringe en dag om bord på Holmøy-rederiets fabrikktråler «Langøy» i Vesterålen.

- Det er en fornøyelse å oppleve den lidenskapen som legges ned i hele den norske verdikjeden for å sikre oss et best mulig produkt. Om bord på dette skipet får vinnerne møte de ansatte i fangstleddet og se hvordan de håndterer råstoffet som ender opp i deres fish & chip-restauranter. Det er veldig verdifullt for oss, sier president i The National Federation of Fish Friers (NFFF), Andrew Crook.

Andrew Crook, president i The National Federation of Fish Friers (NFFF). Foto: Gabriel Bush/Norges sjømatråd.

Invitert av Sjømatrådet og den havgående fiskeflåten

Sammen med 14 nasjonale vinnere av prestisjetunge Fish & Chip Awards 2025, representanter fra sentrale organisasjoner i den britiske fish & chips-sektoren og norske aktører tilknyttet den havgående fiskeflåten var han i midten av juni invitert til Sortland i Vesterålen.


Bak invitasjonen står Norges sjømatråd og Fiskebåt med de norske båtene som har filetproduksjon om bord og utgjør Norwegian Frozen at Sea. Besøket til Sortland er et resultat av et langvarig og godt samarbeid mellom ombordfrystrederier og eksportører som retter seg mot det britiske markedet.

- Vi verdsetter det sterke partnerskapet med både næringen og Sjømatrådet, og er stolte av å jobbe sammen for å styrke posisjonen til norsk ombordfryst sjømat i et så viktig marked», sier informasjonsleder i Fiskebåt, Odd Kristian Dahle.

Viser frem moderne norsk ombordfrystproduksjon

- Norges sjømatråd var også i år hovedsponsor for prisutdelingen. I over 10 år har vi hatt med oss representanter fra den britiske fish & chips-industrien til Norge, men det er første gang vi besøker Nord-Norge. Målet med programmet er å vise dem hvordan moderne norsk ombordfrystproduksjon foregår på en høyteknologisk og bærekraftig måte, sier Norges sjømatråds utsending til Storbritannia, Victoria Braathen.

Det var Holmøy-rederiet som var vertskap denne gang, og onsdag 14. juni kastet fabrikktråleren «Langøy» loss fra Sortland. I løpet av de drøye syv timene om bord fikk britene blant annet en omvisning på skipsbrua, i lugarene, fabrikken og fryseterminalen.

De britiske gjestene fikk omvisning om bord i fabrikken på Holmøy. Foto: Odd Kristian Dahle/Fiskebåt.

- Forstår hvorfor de fryste produktene har en så høy kvalitet

- Det er mitt første møte med Nord-Norge, så det i seg selv var en stor opplevelse. Det havgående fartøyet var imponerende. Som gjest merket vi hvor rent det er om bord og hvor godt de ansatte trives. Det er fantastisk å oppleve den dedikasjonen og kompetansen som de utstråler. Nå forstår vi bedre hvorfor de fryste hvitfiskproduktene fra Norge har en så høy kvalitet, sier Crook.

Graeme Burrell var en annen brite som hadde tatt turen om bord. Han er eier av Yarm Road Fish and Chips, som i februar vant den prestisjefylte prisen Fish & Chip Takeaway of the Year.

- Det var en stor overraskelse å vinne Fish & Chips Awards 2025. Det har løftet moralen blant de ansatte og satt byen vår Darlington på kartet i Storbritannia, sier Graeme Burrell.

Er opptatt av bærekraft

Hans selskap imponerte dommerne med sin kvalitet, kundeservice og fokus på bærekraft.

- Hvor viktig er bærekraft for ditt selskap?

- Vi er i en unik bransje og er svært opptatt av bærekraft. Bestandene må forvaltes godt, og du finner ikke et bedre eksempel på dette enn i norske farvann. I tillegg betyr det mye at de ansatte har det bra om bord, slik de åpenbart har det på «Langøy». Det er også et viktig bærekraftaspekt for oss, sier Graeme Burrell.
Storbritannia er et viktig hvitfiskmarked

Storbritannia er et stort og viktig marked for norsk sjømat og ombordfryst filet av torsk og hyse spesielt. Sammen med norsk næring har Sjømatrådet over mange år hatt en satsing på hvitfisk i Storbritannia, med særlig fokus på fish & chips-sektoren.

- Fish & chips blir ofte omtalt som britenes nasjonalrett. Avhengig av hvor på øyriket du befinner deg, er det ulik preferanse for om det brukes torsk eller hyse i fish & chips. Vi er stolte av å levere norsk hvitfisk til denne ikoniske retten, sier Victoria Braathen.

Fisketur

Under turen til Sortland fikk også gjestene besøke lakseslakteriet til Holmøy, og de fikk prøve seg på fiske. Selv om det ikke var all verdens fangst, så var det ingen ting å si på entusiasmen.

Fisketuren var populær på stille hav. Foto: Odd Kristian Dahle/Fiskebåt.

Nyheter